oshe.blogg.se

2014-03-02
21:14:00

Gamla objektiv, ta grymma bilder "gratis"

För er som inte vet hur det funkar med systemkameror, så kan jag informera att varje märke har sitt egen fattning. Fattning är kontakten/låset mellan kamerahus och objektiv kan man säga. De ser alltså olika ut på alla märken och är den enda anledningen till varför man aldrig ser ett Nikon-objektiv på en Canon-kamera. Visserligen finns det adapters till i princip vad som helst, men det ska vi inte gå in på nu.
 
Vad vi istället skall prata om är hur man kan ta proffsiga bilder för en spottstyver. Det finns nämligen väldigt många gamla objektiv som man kan passa in på nya digitala kameror med hjälp av just en adapter. Oftast är det spegellösa kameror som funkar bra för detta, men även Canon och sist men inte minst Sony passar väldigt bra till detta.
 
För att ta ett exempel på detta, så om man ska hitta ett objektiv som är 50 mm med bländare 1,8 idag, så får man oftast betala 1000 kr. Då är det plastigt, högljutt med mera. Ska man ha ett bra kostar det oftast cirka 2500 kr.
 
Vill man istället ha något billigt gediget, så kan man hitta det för ca 150-200 kr inklusive adapter. Det finns dessutom en uppsjö sådana här objektiv, så vet man bara vad man letar efter, så är det ganska lätt att hitta. Fattningarna som då ofta används kallas för M42 eller MD. Det är gamla kopplingar som med adapter alltså gör så att man kan sätta dem på digitala moderna kamerahus. jag föreslår att ni googlar M42 eller Minolta MD om ni vill lära er mera.
 
Bildkvaliteten på dessa äldre objektiv är oftast otroligt bra, samtidigt som de är väldigt bra byggda och håller hur länge som helst. Sen är de ju som sagt galet billiga också, så det är win-win liksom.
 
Jag kan också rekommendera dig att titta på objektiv från Takumar, Minolta, Chinon, Meyer, Zeiss med flera, för de brukar vara bra. De vanligaste brännvidderna ligger på 28, 50 och 135 mm och jag rekommenderar också att man bara kollar på så kallade "primes", det vill säga objektiv som bara har en brännvidd. Fasta objektiv brukar de också kallas. De är ofta väldigt skarpa samtidigt som zoomar tenderade att vara mycket sämre förr. Dessutom så är det mycket lättare att använda, eftersom du bara behöver fokusera rätt då.
 
Ja, du läste rätt, du behöver fokusera. Vi går hastigt över till nackdelarna med detta system. Det finns egentligen inte så många, men jag vill ändå ta upp dem så att du som funderar på detta är väl insatt i hur det fungerar.
 
Det är nämligen så, att på äldre dagar hade kamerorna oftast inte autofokus, så du måste som sagt fokusera manuellt hela tiden. Det här är oftast inget problem dock, så länge du inte planerar att fotografera sport. Då blir det omöjligt i princip!
 
Det kan i vissa lägen också bli lite svårare att sätta fokus, för i de flesta fall har kamera och objektiv ingen elektronisk koppling mellan varandra, eftersom det sitter en adapter mellan dem.
 
Det här är väl några av de få nackdelar som finns och när du ser det potensiella resultatet av att använda dessa objektiv, då lovar jag att du kommer bli intresserad!
 
Är det här något för dig? Läs på ordentligt och lycka till i så fall. Skarpa fina bilder kommer det med största säkerhet bli, även om du inte känner dig 100% säker med kamera och komposition.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: